Charlıenın meleklerı

Melekler İş Başında

Uykudaki Davranış Bozuklukları Beyin Hastalığının Habercisi Olabilir Uykudaki Davranış Bozuklukları Beyin Hastalığının Habercisi Olabilir
Rüyaların, geleceğin hakkında gerçekten bilgi verebilir mi? Görünüşe göre belli rüyalar verebilir. Bilim adamları, insanı fiziksel olarak saldırgan yapan rüyaların, gelecekteki bir beyin hastalığının... Uykudaki Davranış Bozuklukları Beyin Hastalığının Habercisi Olabilir

Rüyaların, geleceğin hakkında gerçekten bilgi verebilir mi? Görünüşe göre belli rüyalar verebilir. Bilim adamları, insanı fiziksel olarak saldırgan yapan rüyaların, gelecekteki bir beyin hastalığının habercisi olabileceğini ortaya çıkardı.

Derin Uykudaki Şiddetli Rüyalar

Bu fiziksel şiddet içeren rüyalar, nadir görülen bir durum olan REM uyku davranış bozukluğuyla (RBD) bağlantılı. Bu bozukluklar, yani şiddetli bir rüya sırasında tekme atma, yumruklama, çığlık atma, zıplama, gelecekteki bir Parkinson hastalığını en iyi öngören olaylar. Derin uyku döngüsündeki, fiziksel hareketler, şiddet içeren rüyalarla eşleşiyor.

En Doğru Belirti Bu Davranışlar

Bu bozukluklar sadece Parkinson hastalığını tahmin etmiyor. Aslında RBD, bunama gibi, sinirsel bozulma içeren diğer hastalıklarının da habercisi olabiliyor. Bu davranışlar, gerçek bir teşhisten on yıllar önce neyin geleceğini söyleyebiliyor. Daha önceki çalışmalar da, son çalışmayı destekliyor. Rüyalarında fiziksel şiddet yaşayan insanlar, gelecekte yüzde seksenden fazla bir olasılıkla, bir beyin hastalığına yakalanıyorlar. REM davranış bozukluğunu ilk tanımlayan uyku uzmanına göre, bu davranışı gösteren insanlarda, mesele hastalığın olup olmadığı değil, ne zaman olacağı, yani bu duruma kesin gözüyle bakıyor.

Başlangıç noktası REM hücreleri

2017 yılının mayıs ayında yapılan bir çalışmada, bilim adamları ilk önce farelerde, daha sonra REM davranış bozukluğu olan insanlarda, REM uykusunu devam ettiren beyin hücrelerini ayırmayı başardı. Davranış bozukluğu gösteren insanlar üzerinde çalışıldığında, bu hücrelerin hasar gördükleri farkedildi. Açıkça bu, sinir hastalıklarına erken teşhis koymak için önemli bir tespit olabilir. Hangi nedenden ötürü olursa olsun, bu durum, sinirsel bozulma içeren hastalıklar, büyük olasılıkla, ilk olarak REM uykusundan sorumlu hücreleri etkileyecek demek oluyor. Bilim adamları, REM hücrelerinde bulunan hasarın, beynin diğer bölümlerine yayılıp, Parkinson gibi diğer hastalıkları tetiklediğini düşünüyor.

Erken Teşhis

Bu bulgular olumsuz gibi gözükebilir, ama olumlu tarafı da var. Sinir bozulması içeren (nörodejeneratif) hastalıkların tedavi edilmesi zor, çünkü bu hastalıkların neden ve nasıl başladığıyla ilgili çok az bilgi var. Bilim adamları, bu keşfin risk taşıyan hastaların daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşaması için bir yol açacağı görüşünde.

Ayşe Editörmatik

Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.

İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir