Charlıenın meleklerı

Melekler İş Başında

İki İşi Aynı Anda Yapmak Mümkün Mü? İki İşi Aynı Anda Yapmak Mümkün Mü?
Günümüz çağında, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlarla birlikte “hız” kavramı oldukça önem kazandı. Hayatımız sürekli bir yerlere yetişmekle; iki hatta üç, dört işi aynı anda... İki İşi Aynı Anda Yapmak Mümkün Mü?

Günümüz çağında, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlarla birlikte “hız” kavramı oldukça önem kazandı. Hayatımız sürekli bir yerlere yetişmekle; iki hatta üç, dört işi aynı anda yapmaya çalışmakla geçiyor. Peki beynimiz iki işi aynı anda yapmaya yetkin mi?

Akıllı telefonların hayatımıza girişi

Bundan 10 yıl öncesine kadar tuşlu telefonların yalnızca arama, mesaj belki de birkaç oyun özelliği ile günümüzü geçirirken, akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte gündelik hayatımız da oldukça değişti. Her an maillerimizi kontrol etmek, sosyal medya üzerinden metin, fotoğraf, video paylaşımı yapmak; kısacası hep “çevrimiçi” olmak durumundayız… Durum böyle olunca televizyon izlerken bir yandan sosyal medyaya bakmaya, kasada sıra beklerken maillerimize göz atmaya ya da yolda yürürken cep telefonumuzdan haber okumaya başladık. Peki beynimiz iki işi aynı anda yapabilir mi?

Dikkat dağınıklığı

Günümüzün hız çağı bizi aynı anda iki işi yapmaya zorluyor fakat beynimiz bunun için yeterince uygun mu? Sinirbilimcilere göre beynimiz aynı anda iki işi yapacak şekilde evrimleşmemiş. Biz iki işi aynı yaptığımızı sanırken aslında sadece bir işten diğerine “atlıyoruz”. Yani zihnimiz yaptığı bir işi, örneğin kitap okumayı bırakıp, yetiştirmemiz gereken bir yazıya geçtiğinde, dikkatimiz az önce okuduğumuz kitapta kalmaya devam ediyor. Her iki işe de yeterince odaklanamadığımız için, yeterince verim alamıyoruz. Uzmanlar çalışmamızdan verim almak istiyorsak yalnızca tek bir işe yoğunlaşmamızı öneriyorlar. Londra’da yapılan bir araştırmaya göre bir toplantı sırasında cep telefonundan mesajlaşan bir kişinin IQ seviyesi 8 yaşındaki bir çocuğun seviyesine kadar gerileyebiliyor.

Aynı anda iki işi yapabilenler

Bazı insanlar ise birden fazla işe odaklanıp, yaptıkları her işte başarılı olabiliyorlar. Araştırmalara göre bu insanlar toplumun yalnızca yüzde 2’lik kesimini oluşturuyor. Peki siz de o yüzde 2’lik bölümde misiniz? Yoksa ders çalışmak için masa başına oturup, kendini en sevdiği dizinin son bölümünü izlerken bulan, bir yandan cep telefonu ile mesajlaşan, dikkatini bir türlü toplayamayan insanlar arasında mısınız? O halde çözüm çok basit: O an hangi işle ilgileniyorsanız yalnızca o işe odaklanmak ve işinizi bitirince diğerine geçmek.

Ayşe Editörmatik

Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.

İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir