

HPV Nedir, Geçer Mi?
Kadın Sağlığı Eylül 15, 2019 Ayşe Editörmatik 0

HPV nedir sorusunun yanıtı bilimsel olarak incelenirse tıp literatüründe “Human papilloma virüsü” olarak geçmektedir. Cinsel yolla bulaşan “genital siğil” adıyla da bilinen karnabahar görünümünde bazen tek bazen birçok bölgede görülebilen sert kitlelerdir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV nasıl bulaşır sorusu aslında yukarıda kısmen cevaplandı. HPV kişinin enfekte bölgesinin (penis ya da vajina) diğer bireyin cinsel bölgelerine veya makat/ağız gibi bölgelerine mukoza-deri teması ile bulaşır.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV belirtileri erkeklerde ve kadınlarda aynı şekilde gözlemlenmemektedir.
Erkeklerde HPV Belirtileri;
- HPV enfeksiyonu erkeklerde genellikle gözle görülür bir belirti göstermemektedir. Ancak bazı virüs türlerinin genital siğillere yol açtığı bilinmektedir. Genital siğiller küçük veya büyük, kabarık veya düz, kenarları tırtıklı veya karnabahar gibi görülebilir.
- Bazı tipteki HPV enfeksiyonlarının erkeklerde anüs veya penis kanserine yol açtığı bilinmektedir. Ayrıca boğaz kanserine de neden olabildiği bilinmektedir.
- Cilt siğilleri enfeksiyonun diğer belirtileri arasındadır.
Kadınlarda HPV Belirtileri;
- Erkeklerde olduğu gibi HPV enfeksiyonu kadınlarda da pek dikkat çekici belirti göstermez. Ancak oluşan siğiller cinsel ilişki sırasında kadınlarda ağrıya neden olabilir.
- Üretra bölgesinde bulunan siğiller idrar yaparken yanma hissine sebep olabilir.
HPV Tedavisi
HPV genellikle ilaçla tedavi edilebilen bir enfeksiyondur. Siğilleri yok etmek için kullanılan ilaçlar doğrudan lezyona uygulanır. Ancak ilaçlı tedavinin işe yaramadığı durumlarda uzman doktorlar farklı tedavi yöntemlerini uygun görebilirler. Siğilleri temizlemek adına yapılan bu işlemler sırası ile aşağıdaki gibidir.
- Kriyoterapi (Sıvı azotla dondurma)
- Elektrokoter (Elektrik akımıyla yakma)
- Cerrahi yöntem ile temizleme (Ameliyat)
- Lazer ameliyatı
HPV teşhis edildikten sonra tedaviye kısa süre içerisinde başlanmalıdır. Aksi takdirde enfeksiyon kansere neden olabilir.
Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?