Charlıenın meleklerı

Melekler İş Başında

Her Kadının Okuması Gereken Kitaplar  Her Kadının Okuması Gereken Kitaplar 
Kadın yazarlar ve kitapları, ataerkil toplumlardaki nice sesi çıkamayan kadına ilham kaynağı oldu. Yazılmalarının üzerinden uzun zaman geçse dahi etkisi ilk günkü gibi devam... Her Kadının Okuması Gereken Kitaplar 

Kadın yazarlar ve kitapları, ataerkil toplumlardaki nice sesi çıkamayan kadına ilham kaynağı oldu. Yazılmalarının üzerinden uzun zaman geçse dahi etkisi ilk günkü gibi devam eden bu kitaplarda kendinizden çok şey bulacaksınız.

Jane Austen – Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813

1775 doğumlu Jane Austen, zamanın kadın algısına karşı duruşuyla biliniyordu. Hemcinslerinin aksine bir evlilikten öte yazmanın hayalini kurmuştu. Zor şartlarda tutturduğu yazarlığın yanı sıra okumaya ve sanata verdiği önemle de bir adım öne çıkıyordu. Pride and Prejudice kitabının baş karakteri de aynı dik başlılığı sergiler.

Jane Austen – Pride and Prejudice

Jane Austen – Pride and Prejudice

 

Halide Edip Adıvar – Handan, 1912

Halide Edip, Millî Mücadele’nin önemli isimlerinden biri olarak kadını toplumda yeniden konumlandırdı. Çetin duruşuyla nice kadına örnek olan Adıvar’ın kitabı Handan’da baş karakter de tıpkı Halide Edip gibi kendini her anlamda çok iyi yetiştirmiş bir kadın olarak resmediliyor.

Virginia Woolf – Orlando, 1928

Feminist yazarlar ve kitapları listesinde baş sıralarda görmeye alıştığımız Orlando, bilindiği kadarıyla Virginia’nın gönlünü kaptırdığı Vita Sackville-West adındaki genç kadına ithafen yazıldı. Biyografi tadındaki bu eser, cinsiyet konusu üzerinde derin sıçrayışlar sergileyerek eleştirisini sunuyor.

Virginia Woolf – Orlando

Virginia Woolf – Orlando

 

Anne Frank – Het Achterhuis (Anne Frank’ın Hatıra Defteri), 1947 ‎

Konusu itibariyle Nazi Almanyası okuması için mükemmel olsa da Anne’in hala bir genç kız olarak var olma dürtüsünü görebiliyoruz. Yeni keşfedilen birkaç sayfada cinsellik üzerine aldığı nükteli notları çok tartışma getirse de güçlü kadın kitapları özellikleri arasında görebileceğimiz cinselliğin özgürce dışavurumunu burada da gözlemlemek mümkün.

Simone de Beauvoir – The Second Sex (İkinci Cins), 1949

Feminist yazarlar arasında bulunan Simone de Beauvoir, toplumsal cinsiyet konusuyla yakından ilgilenenler için adeta bir başucu eseri yaratmış. The Second Sex, ötekileştirilmiş cinsin savunucusu olarak yıllardır okuyucusunu kendine hayran bırakıyor.

Ayşe Editörmatik

Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.

İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir