Charlıenın meleklerı

Melekler İş Başında

Grip belirtileri nelerdir? Ne kadar sürede geçer? Grip belirtileri nelerdir? Ne kadar sürede geçer?
Grip, bulaşıcı bir akut solunum yolları hastalığıdır. Soğuk algınlığından daha az yaygın olmakla birlikte belirtileri benzerdir. Bununla birlikte, grip daha özel tedavi gerektiren ciddi... Grip belirtileri nelerdir? Ne kadar sürede geçer?

Grip, bulaşıcı bir akut solunum yolları hastalığıdır. Soğuk algınlığından daha az yaygın olmakla birlikte belirtileri benzerdir. Bununla birlikte, grip daha özel tedavi gerektiren ciddi bir hastalıktır. Hastalığa R23eNA virüsleri neden olmaktadır ve kuluçka dönemi bir haftaya kadar uzayabilmektedir. Grip belirtileri ilk enfeksiyondan 2 ila 3 gün sonra görülmeye başlar. Grip son derece bulaşıcıdır ve bir toplulukta salgına neden olabilir. Öksürme ya da hapşırma yoluyla havadan bulaşır. Aynı zamanda kirli yüzeyler, tükürük veya burun salgıları ile doğrudan temas yoluyla vücuda sızar. Düzenli bir şekilde elleri yıkamak enfeksiyon riskini azaltır. Hastanın genel sağlığına bağlı olarak hafif şiddetli olabileceği gibi ölümüne de neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2017 yılında 3 ila 5 milyon kişinin şiddetli grip hastalığı yaşadığı ve yaklaşık 290.000 ila 650.000 kişinin hastalığa bağlı nedenlerden ötürü hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Grip belirtileri nelerdir?

Grip belirtileri çoğunlukla aniden başlar. Hastalığın ilk belirtileri yüksek ateş ve titremedir. Vücut sıcaklığı genellikle 38 ° C ila 39 ° C arasında değişir ve hasta zayıf ve bitkin hale gelir. 4 ila 5. günde en şiddetli dönemine ulaşan hastalık baş ağrısı, boğaz ağrısı, titreme, kas ağrısı, mide rahatsızlığı, burun tıkanıklığı gibi başlıca belirtiler gösterir.

Grip ne kadar sürede geçer?

Hastalığın gidişatı kişiden kişiye değişir. Birkaç gün içinde geçmesi beklenen hastalığın iyileşme süreci 14 güne kadar uzayabilir. Güçlü bağışıklık sistemine sahip kişiler bağışıklık sistemini zayıf olan kişilere göre daha hızlı iyileşmektedir. Kişinin aldığı ilaçlar ve dinlenmesi iyileşmede ayrıca etkili rol oynar. Grip çocuklarda ve bebeklerde daha uzun sürebilir.

Grip Tedavisi

Grib tedavisinde en önemli faktör çok sıvı tüketmek ve dinlenmektir. Yatakta kalmanız bol su ve çay tüketmeniz tavsiye edilir. Ballı çay, zencefil ve limon gibi doğal yöntemleri hastalığın geçmesi için kullanabilirsiniz. Odanızdaki havanın taze ve nemli olmasına özen gösterin. Hastalığın belirtilerini hafifletmek ve hastaya geçici bir rahatlama getirmek için ilaç kullanılabilir. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve bağışıklık sistemini için ek ilaçlar kullanılabilir. Tıkanan burnu tuzlu deniz suyu ile açmayı deneyebilirsiniz.

Solunum sistemini düzenlemek için buhar solunumu yapmak faydalı olacaktır. Hastalık ile savaşan vücudu desteklemek için havayı temizleyici etkisi olan okaliptüs, nane, lavanta, sedir, biberiye, limon, kekik yağı odada bulundurulabilir. Anti-viral etkisi nedeniyle damla ya da kapsül halinde kekik kullanabilirsiniz.

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Antibiyotikler, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarla mücadele eden ilaçlardır. Grip bir viral enfeksiyon olduğu için antibiyotikler tamamen etkisizdir. Grip esnasında antibiyotik kullanmak zararlı olabilir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

  • Kronik hastalığınız varsa
  • Hamileyseniz
  • Hasta 1 yaşı altındaysa
  • Hastalık 5. gününe ulaşmışsa
  • Durumunuz Her geçen gün daha da kötüye gidiyorsa

Hastalığın kendi kendine geçmesini beklemen hemen doktora gidin.

Gribe karşı nasıl önlem alınır?

  • Grip mevsimi boyunca kalabalık yerleri ziyaret etmeyin.
  • Gribal enfeksiyon kapmış kişilerle temas kurmayın.
  • Ellerinizi düzenli olarak sabunla yıkayın.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağza kirli ellerle dokunmayın.
  • Evinizi düzenli olarak havalandırın ve temizleyin.
  • Vitamin alıp çiğ meyve ve sebze yiyin.
  • Hastalığa yakalanmışsanız insanlardan uzak durun ve mümkünse evden hiç çıkmayın.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Grip aşısı, en etkili koruyucu önlem olarak kabul edilir. Virüse yakalama şansını en aza indirir ve hastalığın seyrini kolaylaştırır. Aşı için en iyi zaman, olası grip ve soğuk algınlığı artışlarından önceki sonbahardır. Gribe karşı bağışıklık aşıdan 14 gün sonra başlar ve tüm mevsim boyunca etkisini gösterir. Öğrenciler, okul öncesi eğitim çağında olan çocuklar, insanlarla sık etkileşim kuran kişiler (doktor, öğretmen, şoför), 60 yaş üstü kişiler, kronik hastalıklara sahip kişiler her yıl mutlaka grip aşısı olmalıdırlar.

Sonuç

Grip çok hızlı yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Grip belirtileri soğuk algınlığı ile kolayca karıştırılabilmektedir. Salgına neden olabilir. İnsanlara bulaştırmamak için evden çıkmamanız en doğru tercih olacaktır. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçmeyen süreçlerde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bolca su tüketmek ve sürekli havalandırılmış bir ortamda yatarak dinlenmek gerekir.

Ayşe Editörmatik

Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.

İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir