

Etkili İnsan Olmanın 7 Anahtarı
Yaşam Mayıs 9, 2019 Ayşe Editörmatik 0

Kişisel gelişimin alanında en çok okunan yazardan biri olan Stephen R. Covey’in “Etkili İnsan Olmanın 7 Yolu” isimli kitabı hala tekrar tekrar basılan ve üzerine pek çıkılamayan bir kitap olmuştur. Şimdi hep beraber Stephen R. Covey’in tavsiyelerine kulak verip etkili insan olmanın püf noktalarına kısaca bir göz atalım.
1.Proaktif Olun!
Pasif ve aktif insanların en bariz ayırt edici özelliklerinden biri olan kontrol güdülerini etkili kullanmalıdır. Hepimiz günlük hayat içerisinde tanık olduğumuz, duyduğumuz ya da maruz kaldığımız birçok sorun karşısında hayıflanırız. Reaktif insanları proaktif insanlardan ayıran en önemli noktada burada karşımıza çıkar. Başarısız insanlar karşılaştıkları aksilikler karşısında deyim yerindeyse dert yanmakla vakit kaybederken, başarılı insanlar sorunun değil çözümün bir parçası olmayı seçerler. Bu noktada bir önemli hususta kontrol edemeyeceğimiz şeyler üzerinde gereğinden fazla düşünmeyerek çözüm üretebileceğimiz alanlarda harekete geçmektir.
2. Sonunu Düşünerek İşe Başla!
Keşke kendi seçimlerime göre yaşasaydım. Keşke o kariyer fırsatını değerlendirseydim. Keşke sevdiklerime daha çok vakit ayırsaydım. Hayatının son yıllarında insanların en büyük keşkeleri yaptıklarından çok imkanı varken yapamadıklarına dairdir. Daha en başından vazgeçilen şeyler ister büyük ister küçük olsun, sonu pekte başarılı sonuçlanmama ihtimali olsa bile insanın aklının bir köşesinde hayatı boyunca pişmanlık olarak yer etmektedir. Bu yüzden hayatın sonuna yaklaştığınızda ki –bunun ne zaman olacağı belirsizdir- keşkeler yerine iyi kileriniz daha fazla olsun.
3- Önemli İşlere Öncelik Ver!
Birçoğumuz uzun vadede bizi ileri taşıyacağına inandığımız büyük işlerimiz varken, daha basit işlerle gereğinden fazla oyalandığımız için büyük resmi göremiyoruz. Sevdiklerimizi teşekkürünü almak, işini titizlikle yapan biri olarak anılmak, bazen oyalanmak ve bazen de sadece bir işe yaradığımızı hissetmek için herkesin yapabileceği işleri yaparak enerjimizi verimsiz kullanıyoruz. Bunda diğer bir etmen de bir işi birine öğretmekle vakit kaybetmek yerine birinci elden yapmak istememizdir. Aslında bu işi yapabileceğine inandığımız kişilere öğretirsek, hem öğretmenin zevkini tadar ve tatmin olur hem de uzun vadede daha önemli işlerimizi yapmak adına vakit kazanırız.
4- Kazan/Kazan Diye Düşün!
Yazarları aklınıza getirin aynı işi yapmalarına rağmen birbirlerinin kitaplarının arka kapağına o kitabın kaliteli olduğunu yansıtan yorumlar bırakırlar. Bu sayede söz konusu kitaplar güzel eleştiriler almış olur ve bundan her iki yazar da faydalanır. İşte kazan/kazan ilke tam da böyle bir şeydir. Başarılı olmak için karşılıklı birbirinize etki edebileceğiniz insanlara destek olup birbirinizin eksiğini kapatırsanız başarılarınız perçinleşecektir. Eğer karşınızdaki kişi bu ilkeye uygun hareket etmiyorsa siz yine de bu ilkeden vazgeçmedikçe, emin olun yeni ortaklar bulacaksınız.
5- Önce Anlamaya Çalış, Sonra Anlaşılmaya!
Önce karşı tarafın isteklerini, beklentisini, mevcut durumunu anlarsak daha kolay empati kurabiliriz ve buna göre bir strateji geliştirebiliriz. Örneğin, bir ürün satmaya çalışırken kendi beklentimizi anlatırsak hak verirsiniz ki bununla ilgilenmez ancak müşterinin ihtiyacı olan şeyin ne olduğunu öğrenir ve ona bir sunum yaparsak örneğin; bu ürünü alarak şu şekilde bir fayda sağlarsınız dersek kesinlikle mutlaka satışlarımızda artış olacaktır. Yani öncelikle doğru teşhisi yapıp ardından doğru tedavi uygulayan olmak etkili insan olabilmenin olmazsa olmazlarındandır.
6- Sinerji Yarat!
Yardım istemekten çekinmeyin. Bu sizin değerinizden götürmez aksine daha çok kazandırır. Bir elin nesi var, iki elin sesi var atasözünü hatırlayalım. Bir işin tek başınıza üstesinden gelemeyebilirsiniz, karşınızdaki insan da bunu tek başına yapamayabilir. Fakat ikiniz birleşirseniz, bir işin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Bir ağaçtan elma koparmaya çalıştığınızı varsayalım. Bir kişi daha geldi ve ağaçtan o da elma koparmak istedi. İkiniz de çabaladınız ve bir tane bile elma koparamadınız, çünkü boyunuz yetmedi. Eğer siz karşınızdaki insanın, omuzlarınıza basıp ağaca çıkmasını sağlarsanız, topladığı elmaları sizinle paylaşabilir. Ya da tam tersi olabilir. Bu şekilde ikiniz de elma alırsınız. Fakat bencil olursanız, ikiniz de o ağacın gölgesinden aç dönersiniz. Kısacası yardım etmekten ve yardım almaktan çekinmeyin.
7- Baltayı Bile!
Bir gün adamın biri evinden dışarı adımını atmış ve komşusunun kan ter içinde ağaç kesmeye çalıştığını görmüş. İlk bakışta anlam veremeyen adam, yaklaşınca olayın saçmalığını anlamış ve komşusuna tavsiye vermiş; “Görmüyor musun, baltan kör. Neden bileyip öyle devam etmiyorsun?”. Komşusunun verdiği cevap ise, yaptığı iş kadar saçma nitelikte; “baltayı bileyecek kadar vaktim yok!”
Hayatta vakit kaybı olarak görüp önlem almadığımız bazı durumlar uzun vadede bizi yolumuza engeller çıkarabilir hatta bizi yolumuzdan edebilir. Örneğin, çalışma hırsımıza yenilip kapasitemizden fazla zihinsel ve bedensel çaba sarf ederseniz bir vakitten sonra yaşayacağımız sağlık sorunları sizi yavaşlatacağı gibi yapacağınız sağlık masrafları onca zaman yaptığınız birikimi eritebilir.
Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?