


Kadın hastalığı denince akıllara ilk gelen rahatsızlıklardan biri de çikolata kistidir. Peki, çikolata kisti nedir? Tıbbi adı “endometrioma” olan bu kistler rahim içinde bulunan ve her ay regl kanamaları ile vücuttan atılan “endometrium” denilen dokunun karın boşluğu, yumurtalık gibi rahim dışında bir yerde birikmesi ile oluşuyor. İçlerinde biriken sıvının renginin çikolata renginde olması sebebiyle bu şekilde adlandırılıyor. Yaklaşık olarak 10 kadından birinde görülebilen çikolata kisti, hayatı oldukça zorlaştırabiliyor.
Çikolata Kisti Belirtileri
Regl dönemlerinde sürekli ve şiddetli kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmesi ve nedeni belirlenemeyen kısırlık çikolata kisti belirtileri listesinde ilk 3 sırayı alıyor. Bunların yanı sıra anormal kanama, vajinal kanamalarda aşırı artış, bel, bacak ve sırtta ağrı, ağrılı bağırsak hareketleri, koyu renkli akıntı, kronik yorgunluk gibi semptomlar da çikolata kisti ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Muayene veya Ultrasonla Teşhis
Eğer bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız jinekoloğunuz pelvik muayene ile teşhis koyabilir. Ancak küçük kistler klinik muayene ile saptanamayacağı için transvajinal ultrason, kan testleri yahut da röntgen yardımıyla teşhis edilebiliyor.
Çikolata Kisti Tedavisi
Çikolata kisti tedavisi içinde öncelik hormon ilaçlarında. Adet kanının kontrol altına alınması, durdurulması için bazı hormonlar kullanılır. Oral kontraseptif hap, enjeksiyon progesteron, Danazol ve GnRH analogları tedavide başlıca tercihler. Eğer kist büyük ve belirtiler ciddi ise adezyon ve sistektomi şeklinde cerrahi tercih ediliyor. Cerrahi işlem, laparoskopik veya laparotomik yapılabilir.
35 Yaş Üstü İçin Uyarı
Hastanın yaşının 35’ten yukarı olması durumunda seçenekler iyi araştırılmalı. Ameliyat öncesi yumurtalık kapasitesi değerlendirilmeli. Yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyat son tercih olmalı. Eğer çocuk sahibi olmak istemiyorsanız yumurtalıklarınızın ve uterusunuzun çıkarılması ile çikolata kisti hastalığınız tamamen iyileşebilir.
Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?