Zorlu bir sürecin ardından anne olmuş adayların sıkça merak ettiği bir konu olan “bebeklerde sarılık” konusuna bu yazımızda değineceğiz. Günümüzde yeni doğan bebeklerde sık görülen sarılık hastalığı veya yenidoğan sarılığı adıyla biliniyor. Sağlık bakanlığı verilerine göre vaktinden erken doğan bebeklerin %80’inde vaktinde doğan bebeklerin ise %60’ında görülebiliyor. Sayılar bu kadar vahim durumdayken ne gibi önlemler alınabilir? Sarılık veya yenidoğan sarılığı ölümcül bir hastalık mı? Bebeklerde sarılık belirtileri veya bebeklerde sarılık değeri nedir?
Sarılık Nedir?
Sarılık, bebeğin gözaltlarının ve göz akının sararması şeklinde ortaya çıkar ve geç kalınması durumunda ölümcül bir hal alabilir. Sarılık belirtilerinin görülmesi veya şüphelenilmesi durumunda annelere ve anne adaylarına tavsiyemiz düzenli hekim kontrolüne gitmeleridir. Sarılığın ortaya çıkma sebebi; bebeğin kanında bulunan yüksek bilirubin miktarıdır.
Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Genellikle doğumdan sonra ortaya çıkabilen bebeklerde sarılık belirtisi göz aklarının sararması ve vücudun sararması şeklinde karşımıza çıkıyor. Sarılık veya yeni doğan sarılığının ana belirtileri bunlardır.
Bebeğinizin sarılığını kontrol etmek için hafifçe -yeni doğan bebeklerin vücudu iskelet sistemi tam oturmadığı için dikkatli hareket etmelisiniz- alnına bastırın ve sarılık veya hafif sarılık varsa hemen hekiminize görünmelisiniz. Ayrıca düzenli hekim kontrollerinizi ihmal etmeyin. Eğer dikkat edilirse ve düzenli hekim kontrolüne gidilirse bebeğin beslenmeye başlamasıyla bu durum 2-3 hafta içinde ortadan kalkabilir.
Bebeklerde Sarılık Değeri ve Sarılık Derecesi
Bebeklerde sarılık derecesi hekim kontrolünde kanındaki biliurubin miktarına bakılarak belirlenir.
Yeni doğan bebeklerin kanındaki normal bilirubin miktarı 1-2 mg\dl’dir. Bu değer 5 mg/dl’yi geçtiğinde belirtiler gözle görülür hale gelir. Biliurubin baştan aşağı yayıldığı için hekim yaklaşık değerini anlayabilir. Hekim teşhisi koyduktan sonra sarılık değerine göre tedaviye başlar. Annelerin ve anne adaylarının yapması gereken bebeğini düzenli periyotlarla hekim kontrolüne götürmeleridir.
Şuana kadar yazılan hiç yorum yok.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?